ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος συνιστά πολύτιμη εξετάση για την παρακολούθηση μιας εγκυμοσύνης. Προσφέρει σημαντικές απεικονιστικές πληροφορίες για την πορεία της κύησης και την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Υπάρχουν τρεις κύριες υπερηχογραφικές εξετάσεις οι οποίες είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές είναι:

 1. Αυχενική διαφάνεια
  Πραγματοποιείται απο την 11η έως τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και σκοπός είναι να υπολογίσουμε την πιθανότητα χρωμοσωματικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down.
 2. Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου
  Ελέγχεται η ανατομία του εμβρύου και πραγματοποιείται μεταξύ της 21ης και της 23ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, όπου η αναλογία εμβρύου και αμνιακού υγρού μέσα στο σάκο της κύησης, επιτρέπει καλύτερη απεικόνιση.
 3. Υπερηχογράφημα ανάπτυξης και έλεγχος Doppler
  Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ της 31ης και 34ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.  Πέραν της ανάπτυξης του εμβρύου, ελέγχεται η αιμάτωση της μήτρας, του πλακούντα και του ίδιου του εμβρύου.

Εκτός από αυτά τα βασικά υπερηχογραφήματα, η πορεία ανάπτυξης του εμβρύου, παρακολουθείται μέσω ποικίλων υπερηχογραφημάτων διαφορετικής απεικονιστικής ανάλυσης. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση όσον αφορά στην εξέλιξη ανάπτυξης του εμβρύου και της κύησης, σε κάθε στάδιο.

Υπερηχογράφημα 1ου Τριμήνου

Ο ενδοκολπικός ηχοβολέας αποτελεί το ειδικό εργαλείο για να διενεργηθεί το υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου. Πρόκειται για μια λεπτή ράβδο την οποία ο γυναικολόγος – μαιευτήρας εισάγει μέσα στον κόλπο της γυναίκας για να διαπιστωθεί η ύπαρξη του εμβρύου (ή εμβρύων). Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι η κύηση συμβαίνει εντός της μήτρας. Η εξέταση γίνεται μεταξύ της 5ης και 10ης εβδομάδας.

Υπερηχογράφημα Για Τη Λειτουργία Της Καρδιάς Του Εμβρύου

Την 6η με 7η εβδομάδα της κύησης διενεργείται το συγκεκριμένο υπερηχογράφημα κατά το οποίο ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς του εμβρύου. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και σε αυτήν τη φάση η μητέρα μπορεί να δει τις πρώτες φωτογραφίες του εμβρύου.

Αυχενική Διαφάνεια

Η αυχενική διαφάνεια πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας. Η εξέταση γίνεται διακοιλιακά, όμως σε κάποιες σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διακολπικά. Η αυχενική διαφάνεια, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις, παρέχει πληροφορίες για τον κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών (σύνδρομο Down). Επιπλέον, μπορεί να παρουσιάσει ενδεχόμενη ανατομική ανωμαλία του εμβρύου και πιθανό κίνδυνο για προεκλαμψία στο 3ο τρίμηνο.
Επιπλέον, με την αυχενική διαφάνεια, γίνεται εκτίμηση της ηλικίας κύησης και της πιθανής ημερομηνίας τοκετού.

 Β’ Επιπέδου

Η εξέταση Β’ επιπέδου γίνεται την 21η με 23η εβδομάδα. Ελέγχεται η ανατομία του σώματος και των οργάνων του εμβρύου, όπως:

 • Εγκέφαλος
 • Σπονδυλική στήλη
 • Καρδιά
 • Στομάχι
 • Νεφρά
 • Άνω και κάτω άκρα

Επιπλέον, αξιολογείται η ανάπτυξη του εμβρύου, η θέση του πλακούντα, το μήκος του τραχήλου, καθώς και το αμνιακό υγρό.

Υπερηχογράφημα Για Τον Έλεγχο Δομής Της Καρδιάς

Το συγκεκριμένο υπερηχογράφημα ελέγχει και περιγράφει αναλυτικά τη δομή της καρδιάς του εμβρύου. Γίνεται μεταξύ της 18ης και 23ης εβδομάδας κύησης και επιλέγεται σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή εάν υπάρχει υποψία προβλήματος στην καρδιά του εμβρύου.

Υπερηχογράφημα Για Την Πορεία Ανάπτυξης Του Μωρού

Το υπερηχογράφημα για την πορεία ανάπτυξης του μωρού πραγματοποιείται σε περίπτωση όπου προηγούμενη αξιολόγηση έχει αναδείξει αναπτυξιακές ανωμαλίες.

Doppler

Με το Doppler στέλνονται ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να μετρηθεί η ροή του αίματος και η αρτηριακή πίεση. Η εξέταση θα καθορίσει εάν η τροφοδοσία αίματος στο μωρό είναι επαρκής. Μπορεί να πραγματοποιηθεί, αναλόγως την περίπτωση, από την 28η μέχρι την 34η εβδομάδα της κύησης.

Υπερηχογράφημα 3D & 4D

Με το υπερηχογράφημα 3D το μωρό απεικονίζεται σε τρισδιάστατη μορφή, ενώ το υπερηχογράφημα 4D προσθέτει και την κίνηση του μωρού μέσα στη μήτρα. Η μέλλουσα μητέρα μπορεί πλέον να έχει μια καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα του μωρού της.

Επικοινωνία

Επικοινωνία