ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (American Diabetes Association, ΑDΑ), κάθε βαθμού δυσανεξία στη γλυκόζη, με έναρξη ή πρώτη αναγνώριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορίζεται ως Διαβήτης κύησης. Μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε φάση, ωστόσο πιο συχνά εμφανίζεται στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη, η διαχείριση μπορεί να περιλαμβάνει, είτε αλλαγή στον τρόπο ζωής (διατροφή και σωματική άσκηση), είτε φαρμακευτική αγωγή (ινσουλίνη και άλλα φάρμακα).
Ο διαβήτης κύησης συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη -ορμόνη που βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου- ώστε να ανταποκριθεί στις επιπλέον ανάγκες που απαιτεί η εγκυμοσύνη.
Ο διαβήτης κύησης υποχωρεί μετά τον τοκετό. Εντούτοις, μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της εγκυμοσύνης καθώς και την υγεία του ενβρύου, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, στη μετέπειτα ζωή της γυναίκας.
Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερης σημασίας για την αντιμετώπιση ακόμα και της ήπιας αύξησης του σακχάρου και την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με τον διαβήτη κύησης.
Διαβήτης Κύησης – Αίτια & Παράγοντες Κινδύνου
Παρόλο που δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες για τα αίτια που προκαλούν τον διαβήτη κύησης, ποικίλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου. Αυτοί είναι:
- Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
- Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
- Προηγούμενος διαβήτης κύησης ή προδιαβήτης
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
- Προηγούμενος τοκετός με βάρος μωρού που ξεπερνούσε τα 4 κιλά
- Φυλή — Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες της αφρικανικής και ασιατικής φυλής έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης
Διαβήτης Κύησης & Πιθανές Επιπλοκές
Ο διαβήτης κύησης αν δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου και κατ’ επέκταση, σε πιθανές επιπλοκές. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην έγκυο όσο και στο έμβρυο, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας τοκετού με καισαρική τομή.
Ο διαβήτης κύησης μπορεί να επηρεάσει το μωρό ως εξής:
- Υπερβολικό βάρος κατά τη γέννηση – Αυτό δυσκολεύει σημαντικά τη διαδικασία του τοκετού, καθώς δημιουργείται δυσαναλογία ανάμεσα στο μέγεθος του μωρού και στον χώρο για την έξοδό του κατά τον τοκετό. Σε αυτήν την περίπτωση, καθότι με τον φυσιολογικό τοκετό το μωρό ενδέχεται να τραυματιστεί, πιθανόν να αποφασισθεί τοκετός με καισαρική τομή.
- Σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες – Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα από μητέρες με διαβήτη κύησης μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.
- Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου) – Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μωρά που έχουν γεννηθεί από μητέρες με διαβήτη κύησης παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου (υπογλυκαιμία) λίγο μετά τη γέννηση. Σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στο μωρό. Μερικές φορές ένα ενδοφλέβιο διάλυμα γλυκόζης μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου του μωρού.
- Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου ΙΙ στην πορεία της ζωής του παιδιού – Έχει διαπιστωθεί πως τα παιδιά μητέρων που έπασχαν από διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 στη μετέπειτα ζωή τους.
- Θνησιγένεια – Ο διαβήτης κύησης που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του μωρού, είτε πριν, είτε λίγο μετά τη γέννηση.
Οι επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν την έγκυο είναι:
- Πρόωρος τοκετός – Το υψηλό σάκχαρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Επίσης, ο πρόωρος τοκετός μπορεί να κριθεί απαραίτητος λόγω αυξημένου μέγεθος του εμβρύου.
- Καισαρική τομή – Επιλέγεται συνήθως εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του εμβρύου.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία – Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και προεκλαμψία – μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που μπορεί να είναι απειλητική τόσο για τη ζωή της μητέρας όσο και του εμβρύου.
- Μελλοντικός διαβήτης – Στις γυναίκες με διαβήτη κύηση είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες ανάπτυξής του σε επόμενη εγκυμοσύνη. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη τύπου ΙΙ στην πορεία της ζωής της.
Διαβήτης Κύησης – Διάγνωση
Η εξέταση για τη διάγνωση του διαβήτη κύησης πραγματοποιείται κατά το 2ο τρίμηνο της κύησης (24 – 28 εβδομάδες).
Εάν η μέλλουσα μητέρα υπάγεται σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη κύησης τότε ενδεχομένως να υποβληθεί νωρίτερα στην εξέταση.
Διαβήτης Κύησης – Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης περιλαμβάνει:
- Τροποποιήσεις στο διαιτολόγιο, κατόπιν καθοδήγησης ειδικού, ανάλογα με τις ανάγκες της κύησης και το σωματικό της βάρος
- Συστηματική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου
- Φαρμακευτική αγωγή με χορήγηση ινσουλίνης (αν κριθεί αναγκαίο)