ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ
Ο όρος μαστίτιδα, αναφέρεται σε φλεγμονή, στην περιοχή του μαστού και παρατηρείται στις γυναίκες, συνήθως τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Διακρίνεται σε δύο τύπους, με βάση την αιτία ανάπτυξής της:
- Η πρώτη αιτία εκδήλωσης μαστίτιδας, αφορά σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη στους γαλακτοφόρους πόρους ή στις θηλές του μαστού.
- Ωστόσο, ακόμη πιο συχνά οφείλεται στη συσσώρευση μητρικού γάλακτος μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους και στην ανεπαρκή εκκένωση του.
Στη δεύτερη περίπτωση η μαστίτιδα ονομάζεται και μαστίτιδα θηλασμού ή γαλουχίας.
Η μαστίτιδα αποτελεί τον κυριότερο λόγο για την πρόωρη διακοπή του μητρικού θηλασμού (απογαλακτισμός) σε πολλές περιπτώσεις λεχώνων.
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της μαστίτιδας;
Πολύ συχνά, η μαστίτιδα εμφανίζει τα συμπτώματα μιας απλής γρίπης. Συνοπτικά, τα βασικότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:
- Έντονος πόνος στο στήθος
- Οίδημα στο μαστό που συνοδεύεται από ερυθρότητα και υπερθερμία
- Υψηλός πυρετός και ρίγος
- Αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια του θηλασμού
- Καταβολή και αίσθημα κόπωσης
Πού οφείλεται η μαστίτιδα;
Η μαστίτιδα που προκαλείται από μικροβιακή λοίμωξη συνήθως προξενείται από βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος. Τα μικρόβια αυτά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω κάποιας ρωγμής ή κάποιου τραύματος στη θηλή , μολύνοντας τον υγιή μαστό της γυναίκας.
Στην περίπτωση της μαστίτιδας θηλασμού, ο συχνότερος παράγοντας που την προκαλεί αφορά στην λανθασμένη τεχνική θηλασμού που ακολουθεί η θηλάζουσα. Στην περίπτωση που το βρέφος είναι τοποθετημένο λανθασμένα στο στήθος, υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να πιάσει σωστά τη θηλή ώστε να τραβήξει το γάλα και στη συνέχεια να το καταπιεί.
Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο το βρέφος να τραυματίσει τη θηλή της μητέρας του κατά τη διαδικασία του θηλασμού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια αμυχή από την οποία μπορούν να εισχωρήσουν μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια προκαλούν τη μόλυνση.
Τέλος, η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται και στην υπερπαραγωγή γάλακτος από τη θηλάζουσα, γάλα το οποίο δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το βρέφος για διάφορους λόγους.
Ποια είναι η θεραπεία της μαστίτιδας;
Η θεραπεία της μαστίτιδας περιλαμβάνει:
- Επαρκής ξεκούραση της ασθενούς. Αυτό συχνά απαιτεί τη συμβολή άλλων μελών της οικογένειας ώστε η μητέρα να μπορέσει να κοιμηθεί και να ανακτήσει δυνάμεις.
- Συχνό θηλασμό από το μαστό με την λοίμωξη, έτσι ώστε να εκκενωθούν πλήρως οι γαλακτοφόροι πόροι. Σε περίπτωση που αυτή η διαδικασία γίνεται επώδυνη, συνίσταται η εναλλαγή με τον υγιή μαστό.
- Ζεστό ντους ή ζεστές κομπρέσες πριν το θηλασμό, για την ανακούφιση του πόνου.
- Μετά το θηλασμό, οι κρύες κομπρέσες με αποστειρωμένους επιδέσμους μπορεί να ανακουφίσουν απο το αίσθημα του καψίματος και τον πόνο που αισθάνεται η ασθενής.
- Αποφυγή των πολύ σφιχτών στηθόδεσμων.
Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών με μαστίτιδα, υπάρχει η πιθανότητα χορήγησης αντιβιοτικών για την εξάλειψη της βακτηριακής λοίμωξης και αναλγητικών φαρμάκων για τον περιορισμό του πόνου.
Πώς μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση μαστίτιδας;
Ο συχνός θηλασμός και η καλή εκκένωση του μητρικού γάλακτος από τον μαστό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη εκδήλωσης μαστίτιδας.
Στην περίπτωση που ο θηλασμός δε μπορεί να πραγματοποιείται τακτικά (π.χ. εξαιτίας του κορεσμού του νεογνού) η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει θήλαστρο για την απόφραξη του μητρικού γάλακτος.
Είναι σημαντικό οι νέες μητέρες να ενημερώνονται έγκαιρα για τη μαστίτιδα, τις αιτίες που την προκαλούν, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να την αντιμετωπίσουν προτού τους δημιουργήσει σοβαρότερες επιπλοκές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μαστίτιδα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα – Χειρουργό – Γυναικολόγο Δρ. Δευκαλίων Καρακαλπάκη. Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο, Πλάζα Κτήριο Β, Λεωφ. Κηφισίας 118, Αμπελόκηποι, Αθήνα 11526,
☎ 2107795888 & 6980601010