ΕΤΗΣΙΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελεί μια πολύτιμη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα. Είναι σαφές ότι η πρόληψη συνιστά την καλύτερη θεραπεία. Έτσι, θεωρείται απαραίτητο μία γυναίκα, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητάς της, να επισκέπτεται σε ετήσια βάση τον γυναικολόγο της για ένα ολοκληρωμένο check-up.
Τι περιλαμβάνει όμως ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος;
Η εν λόγω εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, το τεστ Παπ, τον διακολπικό υπέρηχο και την εξέταση των μαστών.
Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά στο καθένα από αυτά.
Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος: Επίσκεψη στο Γυναικολόγο – Ιατρικό Ιστορικό
Βασική προϋπόθεση κατά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ασθενή και τον ιατρό. Σκοπός είναι η γυναίκα να νιώσει άνετα και να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα οποιουσδήποτε προβληματισμούς μπορεί να έχει. Ο ιατρός παίρνει το ιατρικό ιστορικό και λύνει απορίες που αφορούν στις μεθόδους προφύλαξης, ενώ ενημερώνει εκτενώς σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς επίσης και για τις πιο κοινές γυναικολογικές παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα. Στη συνέχεια, ξεκινάει η διαδικασία της εξέτασης.
Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος – Τεστ Παπ
Μια γυναικολογική εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί μερικά λεπτά, ενώ χωρίζεται σε 3 μέρη.
- Αρχικά ο ιατρός εξετάζει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα για τυχόν ερεθισμούς, λοιμώξεις ή άλλες μολύνσεις που μπορεί να συσχετίζονται με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
- Στη συνέχεια γίνεται επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια ενός οργάνου που ονομάζεται κολποδιαστολέας. Το συγκεκριμένο εργαλείο κρατά ανοιχτά τα τοιχώματα του κόλπου ώστε να συλλεχθούν κύτταρα που θα σταλούν ως δείγμα για την εξέταση του τεστ Παπ ή και για το τεστ HPV DNA ή mRΝΑ. Το τεστ Παπανικολάου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, αποτελεί εξέταση που βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μια μορφή καρκίνου που προσβάλλει κυρίως γυναίκες 40 – 75 ετών.
- Μετά τη συλλογή υλικού, ο γυναικολόγος διενεργεί την κλινική εξέταση (αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση), ώστε να ψηλαφίσει το εσωτερικό των οργάνων για να ελέγξει τις ωοθήκες και τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα (μέγεθος και σχήμα).
48 ώρες πριν την εξέταση συστήνεται να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, η εφαρμογή κολπικής κρέμας, καθώς και η χρήση ταμπόν. Επίσης, ο προγραμματισμός της εξέτασης θα πρέπει να γίνεται περίπου 5 ημέρες μετά το πέρας της περιόδου.
Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος – Διακολπικός υπέρηχος
Ο γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει επιπλέον τον διακολπικό υπέρηχο. Κατά τη διαδικασία αυτή εξετάζεται με ακρίβεια το ενδομήτριο, ο κόλπος, η ουροδόχος κύστη και οι ωοθήκες. Το υπερηχογράφημα βοηθά στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων όπως κύστεις, ινομυώματα, ή καρκίνο.
Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος: Ψηλάφηση Μαστών – Μαστογραφία
Κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο πραγματοποιείται ψηλάφηση των μαστών και -ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας – μαστογραφία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, γίνεται ψηλάφηση των μαστών από τον γυναικολόγο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν διογκώσεις ή ύποπτες μεταβολές στο σχήμα των μαστών. Σε αυτό το στάδιο, ο γιατρός θα εκπαιδεύσει την ασθενή για τη σωστή αυτοεξέταση μαστού, η οποία συστήνεται να γίνεται σε μηνιαία βάση.
Γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 – 49 ετών θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για τη διενέργεια της μαστογραφίας, καθώς και τη συχνότητα της εξέτασης. Στις γυναίκες 50 – 74 ετών η μαστογραφία είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Η επίσκεψη στον γυναικολόγο για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, αποτελεί μια πρακτική η οποία προλαμβάνει έγκαιρα προβλήματα, που ενδεχομένως να παρουσιαστούν στη ζωή μιας γυναίκας. Επομένως, κλείνοντας ένα ραντεβού με τον ιατρό μας συμβάλλουμε στην καλύτερη ποιότητα ζωής και διατήρησης της υγείας μας.