ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ
Η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία, η οποία συχνά προβληματίζει τις γυναίκες, ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια. Ωστόσο, πρόκειται για μια σημαντική πράξη, η οποία αποτελεί την αφετηρία μιας μακροχρόνιας σχέσης ασθενούς – ιατρού, που σκοπό έχει την πρόληψη και διαχείριση γυναικολογικών παθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, συστήνεται να γίνεται ανάμεσα στην ηλικία των 13 με 15 ετών, ακόμα και αν δεν υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα. Η ανησυχία για αυτήν την πρώτη συνάντηση είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση. Για την κατάλληλη προετοιμασία της, η γυναίκα μπορεί να μιλήσει στους γονείς της ή σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεται σχετικά με τις ανησυχίες της. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να γνωρίζει ότι ήδη από το τηλέφωνο μπορεί να απευθύνει οποιονδήποτε προβληματισμό της στον γυναικολόγο, ο οποίος θα αναλάβει να την καθησυχάσει και να της δώσει τις κατάλληλες οδηγίες πριν τη συνάντησή τους.
Πρώτη φορά στον γυναικολόγο – Τι περιλαμβάνει;
Η πρώτη φορά στον γυναικολόγο συνήθως περιλαμβάνει μια εκτενή συζήτηση μεταξύ της ασθενούς και του ιατρού. Ο γυναικολόγος ενημερώνει πλήρως σχετικά με τις πιο κοινές γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και με τις σωστές πρακτικές όσον αφορά στη σεξουαλική δραστηριότητα.
Η συνάντηση περιλαμβάνει ερωτήσεις από τον γιατρό σχετικά με την έμμηνο ρύση και με τη σεξουαλική ζωή της κοπέλας, ενώ θα πραγματοποιήσει λήψη προσωπικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού.
Ο γυναικολόγος, επίσης, θα ενημερώσει σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων), καθώς συνιστάται να γίνεται σε νεαρή ηλικία (11 με 14 ετών) για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Σε αυτήν τη φάση, σπάνια διενεργείται πυελική εξέταση, ενώ ο γιατρός πιθανόν να προχωρήσει σε ψηλάφηση και υπερηχογράφημα.
Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο γυναικολόγο, γίνεται σαφές στην ασθενή ότι τηρείται απόλυτα το ιατρικό απόρρητο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η κοπέλα να μπορεί να αισθανθεί άνετα και να νιώσει την ελευθερία να εκφράσει οποιαδήποτε ανησυχία της στον γιατρό.
Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο;
Κατά την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, οι εξετάσεις που που μπορεί να πραγματοποιηθούν είναι:
- Κλινική εξέταση (Ψηλάφηση)
- Υπερηχογράφημα
Η πυελική εξέταση απαιτείται σε περίπτωση όπου η ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα όπως ανώμαλη αιμορραγία απο τον κόλπο, αδικαιολόγητο πόνο, απουσία εμμήνου ρύσεως.
Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές, ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο γυναικολόγο, θα ελεγχθεί επίσης το ύψος, το βάρος και η πίεση της ασθενούς.
Πυελική Εξέταση & Τεστ Παπ
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πιθανότατα να μην κριθεί αναγκαία η πυελική εξέταση. Ωστόσο, η γυναίκα θα ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσής της για μελλοντική επίσκεψη στον γυναικολόγο.
Η πυελική εξέταση χωρίζεται ως εξής:
- Έλεγχος του αιδοίου
- Εξέταση του κόλπου και του τραχήλου με λήψη δείγματος (τεστ Παπ)
- Ψηλάφηση των εσωτερικών οργάνων με δακτυλική εξέταση
Το τεστ Παπ συνιστά μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η συγκεκριμένη εξέταση συνήθως πραγματοποιείται από την ηλικία των 21 ετών και προσφέρει πολύ σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες που αφορούν στον τράχηλο της μήτρας.
Για το τεστ Παπ, λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο με ένα πολύ λεπτό εργαλείο (βουρτσάκι). Το δείγμα στη συνέχεια στέλνεται για κυτταρολογική εξέταση και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα έπειτα από περίπου 1-2 εβδομάδες.