ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

παρακολούθηση εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας, με την πλειονότητα των κυήσεων να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς επιπλοκές. Εσωτερική επιθυμία όλων των μελλοντικών μητέρων δε, είναι να απολαύσουν την εγκυμοσύνη τους και να γεννήσουν ένα υγιές παιδάκι, γι’ αυτό και η σωστή και τακτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, αποτελεί τη βάση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη, αν και συνήθως είναι μία ευτυχισμένη περίοδος για τους υποψήφιους γονείς, εντούτοις αποτελεί μια ιδιαίτερη κατάσταση με, αρκετούς κινδύνους για την έγκυο και το έμβρυο της, γι’ αυτό και η έγκαιρη εκτίμηση αυτών των κινδύνων, επιτρέπει την κατάλληλη και αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε να έρθει στη ζωή ένα υγιές παιδί. Στην περίπτωση όπου η εγκυμοσύνη κριθεί ως υψηλού κινδύνου, οι επισκέψεις στο γυναικολόγο – μαιευτήρα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τακτικές.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται η έγκυος το γιατρό της;

Από τη στιγμή που θα διαγνωσθεί η εγκυμοσύνη, ο γυναικολόγος προτείνει ένα πρόγραμμα επισκέψεων προκειμένου να παρακολουθείται τακτικά το έμβρυο. Όταν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει επιπλοκές, τότε το πρώτο διάστημα η επίσκεψη στο γιατρό πραγματοποιείται περίπου μία φορά το μήνα. Από την 28η εβδομάδα και μετά, οι επισκέψεις μπορεί να  αυξηθούν σε δύο φορές το μήνα, ενώ όταν πια πλησιάζει ο τοκετός, ο έλεγχος πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές του ειδικού ακόμα κι αν η ζωή σας για ένα διάστημα φαίνεται πιεστική. Η προγεννητική φροντίδα είναι σημαντική τόσο για την υγεία σας όσο και για την υγεία του μωρού σας. Όταν ο ιατρός σας ελέγχει τακτικά μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες επισκέψεις στο γυναικολόγο;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες τους οποίους λαμβάνει σοβαρά υπόψιν ο γιατρός και με βάση αυτές ορίζει συχνότερες επισκέψεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

 • Η εγκυμοσύνη από 35 ετών και άνω
  Μετά την ηλικία των 35 ετών, αυξάνονται οι πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες. Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας
  Εάν έχετε ιστορικό διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ιατρός θα συνεργαστεί μαζί σας προκειμένου να ρυθμίσετε τα προβλήματα αυτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλα προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, ο λύκος, η αναιμία ή η παχυσαρκία μπορεί επίσης να απαιτούν περισσότερες επισκέψεις στο γυναικολόγο.
 • Κίνδυνος πρόωρου τοκετού
  Εάν έχετε ιστορικό ή εάν αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια πρόωρου τοκετού, ο ιατρός σας θα θελήσει να σας παρακολουθεί στενότερα.
 • Πολύδυμη κύηση

Σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας τα οποία απειλούν τη ζωή του εμβρύου, οι επισκέψεις στο γιατρό για τακτική προγεννητική φροντίδα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ομαλή έκβαση της κύησης και ένα υγιές μωρό.

Ποια είναι η διαδικασία της προγεννητικής φροντίδας;

Σχεδόν σε κάθε προγεννητικό έλεγχο ο ιατρός ακολουθεί την εξής διαδικασία:

 • Ελέγχει την αρτηριακή πίεση της εγκύου.
 • Μετράει το βάρος της εγκύου και αξιολογεί το μέγεθος της μήτρας, είτε κολπικά, είτε μέσω υπερήχων.
 • Αξιολογεί εξετάσεις ούρων, προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα ύπαρξης υψηλής ποσότητα πρωτεΐνης ή σακχάρου.
 • Παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό και την ανάπτυξη του εμβρύου, μέσω υπερηχογραφήματος.
 • Ο ιατρός συμβουλεύει για τυχόν απαραίτητες επιπλέον εξετάσεις, όπως π.χ. η αμνιοπαρακέντηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος πιθανών χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε κάθε φορά μαζί με τον ιατρό σας για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν, ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα και να παραμείνετε υγιείς και ήρεμες μέχρι την ημέρα του τοκετού.

 

Ο Χειρουργός – Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Δευκαλίων Καρακαλπάκης είναι κατάλληλα καταρτισμένος ώστε να σας οδηγήσει με ασφάλεια και προσοχή στην ημέρα του τοκετού. Εάν έχετε απορίες ή ανησυχίες για την εγκυμοσύνη σας μη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού με τον εξειδικευμένο ιατρό. 

Επικοινωνία Επικοινωνία