ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μια σύντομη και ανώδυνη εξέταση για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, η οποία συνήθως πραγματοποιείται σε περίπτωση όπου τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου δεν είναι φυσιολογικά. Εφαρμόζεται με τη χρήση κολποσκοπίου, δηλαδή ένα μικροσκόπιο με φως και μεγεθυντικούς φακούς, το οποίο προφέρει στον γιατρό πλήρη οπτική επαφή με τη γεννητική περιοχή της γυναίκας.Με αυτόν τον τρόπο, ο εξειδικευμένος γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει ενδεχόμενες βλάβες που παρουσιάζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον κόλπο και τον τράχηλο.

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η κολποσκόπηση;

Ο γιατρός θα προτείνει την κολποσκόπηση στις εξής περιπτώσεις:

 • Το τεστ Παπανικολάου δεν είναι φυσιολογικό
 • Οι μοριακές εξετάσεις DNA ή m-RNA αναδεικνύουν λοίμωξη από στελέχη του ιού HPV
 • Μετά από θεραπεία για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
 • Αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή
 • Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα
 • Φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας
 • Προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, τον κόλπο, ή το αιδοίο

Κολποσκόπηση – Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Η διαδικασία της κολποσκόπησης διαρκεί περίπου 10 λεπτά και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Η γυναίκα παραμένει καθισμένη στην ειδική γυναικολογική καρέκλα.
 • Ο γυναικολόγος τοποθετεί τον κολποδιαστολέα στον κόλπο, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο τράχηλος και να υπάρχει καλύτερη οπτική επαφή με το εσωτερικό του κόλπου, όπως ακριβώς γίνεται και κατά τη λήψη του τεστ Παπανικολάου.
 • Στη συνέχεια, διαποτίζεται με ένα ειδικό διάλυμα ο τράχηλος, το οποίο σε συνδυασμό με το ισχυρό φωτισμό μπορεί να αναδείξει τυχόν περιοχές μη φυσιολογικών κυττάρων.

Εάν τα ευρήματα είναι μη φυσιολογικά, ο γυναικολόγος μπορεί να προχωρήσει σε λήψη βιοψίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού το οποίο θα σταλεί για παθολογοανατομικό έλεγχο.Για τη λήψη της βιοψίας, χρησιμοποιείται ειδική λαβίδα που κάνει διαδικασία σχετικά ανώδυνη και γι’ αυτό δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Στην περίπτωση που χρειαστεί, μικρή αιμόσταση μπορεί να επιτευχθεί με το ειδικό διάλυμα Monsel’s.

 

Σε ποια φάση του κύκλου πρέπει να πραγματοποιείται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις ημέρες, αρκεί να μη συμπίπτουν με αυτές της περιόδου. Επίσης θα πρέπει να περάσουν 1 με 2 μέρες από το τέλος της περιόδου προκειμένου να μην υπάρχει αίμα κατά τη διενέργεια της εξέτασης.

Ποια είναι η κατάλληλη προετοιμασία για την κολποσκόπηση;

Η κατάλληλη προετοιμασία για την κολποσκόπηση είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αρκετές γυναίκες αγχώνονται αρκετά, πριν και κατά διάρκεια της διαδικασίας, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόνο ή ενόχληση στη φάση της εξέτασης.Ορισμένες από τις πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν για την ομαλή διεξαγωγή της κολποσκόπησης είναι οι εξής:

 • Αποφυγή σεξουαλικής επαφής 1 με 2 ημέρες πριν από την κολποσκόπηση
 • Αποφυγή χρήσης ταμπόν και λήψης κολπικών φαρμάκων-σκευασμάτων,2 ημέρες πριν από την κολποσκόπηση
 • Αναζήτηση μεθόδων χαλάρωσης
 • Ενημέρωση του γιατρού για τυχόν απορίες, καθώς και για περίπτωση εγκυμοσύνης

Μετά την κολποσκόπηση – Τι πρέπει να γνωρίζει η ασθενής

Εάν ο γιατρός δε λάβει δείγμα βιοψίας κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, η γυναίκα δε θα έχει περιορισμούς στην καθημερινότητά της. Εάν προχωρήσει σε βιοψία κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει:

 • Ήπιο έως μέτριο πόνο που μπορεί να διαρκέσει 1 έως 2 ημέρες
 • Ελαφριά σταγονοειδή αιμορραγία από τον κόλπο η οποία υποχωρεί έπειτα από μερικές ημέρες

Σε περίπτωση αιμόρροιας και εκροής υγρών,η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σερβιετάκι. Επίσης πρέπει να αποφύγει τη χρήση ταμπόν και τη σεξουαλική επαφή για μια εβδομάδα μετά τη βιοψία ή για όσο διάστημα συστήσει ο γιατρός.

Γιατί η κολποσκόπηση είναι τόσο σημαντική;

Η μεγάλη σημασία της κολποσκόπησης έγκειται στις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρει σχετικά με βλάβες που εντοπίζονται στον τράχηλο, το αιδοίο και τον κόλπο. Συνδυαστικά με το Τεστ Παπ, η κολποσκόπηση αποτελεί εξέταση πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπορεί να διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια και να αντιμετωπιστεί άμεσα με μεγάλη επιτυχία.

Επικοινωνία Επικοινωνία