ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως. Εντοπίζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 50 ετών και αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου, μετά από αυτόν του πνεύμονα.
Στη χώρα μας, τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο, ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 4.500, ενώ την ίδια στιγμή, οι θάνατοι υπολογίζονται σε περίπου 1.600. Ωστόσο, η πλέον καλύτερη ενημέρωση και κατ’ επέκταση, έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχει οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια.
Τα αίτια ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και παραμένουν άγνωστα έως και σήμερα.
Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες είναι:
- Ηλικία (αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης σε γυναίκες μέσης ηλικίας)
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
- Κληρονομικότητα
- Έναρξη της περιόδου σε ηλικία κάτω των 12 ετών
- Μακροχρόνια χρήση ορμονών και χημικών ουσιών
- Εγκυμοσύνη για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία
- Ατεκνία
- Τρόπος ζωής (λιπαρή διατροφή, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία)
- Κάπνισμα
- Πλεονάζον βάρος / παχυσαρκία
Συμπτώματα που προκύπτουν
Στα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνονται:
- Δημιουργία σκληρής μάζας στην περιοχή του μαστού ή στη μασχάλη
- Αλλαγές στο δέρμα, όπως κοκκινίλες, κοιλότητες
- Ξαφνική αλλαγή στο σχήμα και στο μέγεθος του μαστού
- Μεταβολή στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις στην περιοχή της θηλής
- Ξεφλούδισμα της περιοχής που περιβάλλει τη θηλή ή το δέρμα του μαστού
Διάγνωση και θεραπεία καρκίνου του μαστού
Είναι γνωστό ότι η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον η νόσος αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμη, εξαιρετικής σημασίας είναι οι γυναίκες να πραγματοποιούν τακτικά αυτοεξέταση του μαστού τους με ψηλάφηση.
Η ψηλάφηση ενδείκνυται να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα και κατά προτίμηση μετά την 7η ημέρα από την έναρξη της περιόδου. Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου γίνει εμφανής οποιαδήποτε ξαφνική ή ασυνήθιστη μεταβολή στο μαστό, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό.
Ξαφνική αλλαγή ή ασυνήθιστη μεταβολή του μαστού δε θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία και πανικό στις γυναίκες διότι μπορεί να πρόκειται για μη-κακοήθη οζίδια του μαστού, τα οποία αφαιρούνται ανώδυνα και χωρίς κάποιον κίνδυνο επιπλοκών.
Σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου θεωρείται επίσης η μαστογραφία. Η πολύτιμη αυτή εξέταση αναφέρεται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό του καρκίνου ή κάποιος από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης.
Θεραπεία καρκίνου του μαστού
Στόχος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού αποτελεί η αφαίρεση και απομάκρυνση του όγκου από το μαστό. Η θεραπευτική διαδικασία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:
- Χειρουργική επέμβαση (μαστεκτομή)
- Ακτινοθεραπεία
- Χημειοθεραπεία
- Ορμονοθεραπεία (βιολογική θεραπεία)
Ενημερωθείτε πλήρως για τη νόσο του καρκίνου του μαστού από τον Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Δευκαλίωνα Καρακαλπάκη.