ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ
Η γυναικολογική εξέταση είναι μία διαδικασία που πολλές γυναίκες φοβούνται και συχνά αποφέυγουν, παρά τις προειδοποιήσεις απο κουρφαίους ιατρικούς οργανισμούς, ενώ συχνά σκέφτονται ότι δεν χρειάζονται ιατρό εαν δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα όμως ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελεί υπεύθυνη στάση ζωής, εξασφαλίζοντας τη σωματική υγεία και αναπαραγωγική δυνατότητα των γυναικών. Παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών έχουν λίγα συμπτώματα αρχικά και μόνο η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνει τις πιθανότητες θετικής πρόγνωσης. Συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτών των παθήσεων ανιχνεύονται σε αυτούς τους ετήσιους ελέγχους.
Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο γίνεται αφού έχει ξεκινήσει η σεξουαλική ζωή, αλλά συνηθίζεται να γίνεται και νωρίτερα, ώστε να ενημερωθείς για θέματα που αφορούν τη γυναικεία φύση, την αντισύλληψη αλλά και την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Αρχικά καταγράφουμε το ιατρικό ιστορικό (συμπεριλαμβανομένου οικογενειακού ιστορικού για την εκτίμηση πιθανών κινδύνων για εμφάνιση καρκίνου). Στη συνέχεια περνάμε στο εξεταστήριο, για την επισκόπηση των γεννητικών οργάνων για τυχόν βλάβες, φλεγμονές ή ανατομικές ανωμαλίες. Μετά ακολουθεί η λήψη του τεστ Παπανικολάου (συνήθως αρχίζει από την ηλικία των 21 ετών ή 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής) και εν συνεχεία, πάντα ΜΟΝΟ με τη συναίνεση της γυναίκας, ακολουθεί η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση για την ανάδειξη παθολογικών καταστάσεων όπως όγκοι, ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, ευαισθησία , πόνος κτλ.
Αυτή η εξέταση έχει ιδιαίτερη σημασία αφού παθήσεις όπως ο καρκίνος ωοθηκών δεν ανιχνεύονται εύκολα στα αρχικά στάδια με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος και ο πόνος μπορεί να είναι ένα απο τα πρώτα συμπτώματα. Το επόμενο στάδιο είναι το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων, είτε διακοιλιακα είτε διακολπικά (πιο αξιόπιστα απεικονιστικά ευρήματα). Πρόκειται για ανώδυνη εξέταση, πολύ χρήσιμη για τον έλεγχο της μήτρας, της ενδομητρικής κοιλότητας, την παρουσία ινομυωμάτων, πολυπόδων, των ωοθηκών (για τυχόν κύστεις, ενδομητριώματα, ύπαρξη ωοθυλακίων κτλ) και την παρουσία παθολογίας στις σάλπιγγες. Τέλος, πάλι ΜΟΝΟ μετά τη συναίνεση της γυναίκας μπορεί να γίνει εξέταση μαστών.
Η εξέταση ολοκληρώθηκε!
Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά. Άμεσα ενημερώνεσαι για τα αποτελέσματα της εξέτασης και τα επόμενα βήματα. Οι νέες γυναίκες μπορούν να ρωτήσουν και να ενημερωθούν σχετικά με την ανάπτυξη τους και τις αλλαγές στο σώμα τους κατά την μετάβαση απο την εφηβεία στην ενηλικίωση, για τον κύκλο τους, τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης και τον τρόπο προστασίας από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.