ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ

Το πιο χαρακτηριστικό και συνήθως πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης, για γυναίκες με σταθερό κύκλο, είναι η απουσία της περιόδου (Προσοχή! ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστεί σε έγκυες μικρή κολπική αιμόρροια με πολύ λίγο αίμα και να παρερμηνευτεί λανθασμένα ως περίοδος).
Μπορεί να νιώθετε ναυτία και να κάνετε εμετούς, όχι απαραίτητα τις πρωινές ώρες, αλλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Εάν η κατάσταση αυτή διαρκεί και δεν ελέγχεται θα πρέπει να ενημερώστε τον ιατρό σας. Συχνά το στήθος διογκώνεται και γίνεται πιο ευαίσθητο στην επαφή. Οι φλέβες στο στήθος μπορεί να διαγράφονται εντονότερα και οι θηλές να γίνουν πιο σκούρες. Μπορεί επίσης να νιώθετε αίσθημα κόπωσης ή να παρατηρούνται αυξημένες κολπικές εκκρίσεις χωρίς ευαισθησία, πόνο ή ερεθισμό. Τέλος μπορεί να νιώσετε αίσθημα συχνοουρίας, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, ενώ συχνα αναφέρεται αίσθηση γεύσης στο στόμα που περιγράφεται ως μεταλλική.

Προμηθευτείτε ένα τεστ εγκυμοσύνης από κάποιο φαρμακείο. Ακολουθώντας τις οδηγίες μπορείτε να κάνετε το τεστ μόνη σας απο τις πρώτες μέρες καθυστέρησης, δηλαδή 2 εβδομάδες περίπου μετά τη σύλληψη. Το μόνο που χρειάζεται ειναι να συλλέξετε ένα δείγμα ούρων (οποιαδήποτε ώρα της ημέρας). Το θετικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα σωστό ενώ το αρνητικό είναι λιγότερο έγκυρο και καλό θα είναι να γίνεται επανέλεγχος ή να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Εαν δεν ξέρετε τι να κάνετε με το που ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος μη φοβάστε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να γίνει άμεσα, εκτός από το να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Εαν το τεστ κύησης έγινε στο σπίτι θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με μέτρηση των επιπέδων μιας ορμόνης που ονομάζεται Ανθρώπινη Βήτα Χοριακή Γονιδοτροπίνη (β-hCG) και βρίσκεται στα ούρα και στο αίμα κάθε γυναίκας που κυοφορεί. Η μέτρηση της β-hCG στο αίμα είναι ο σίγουρος τρόπος πιστοποίησης μιας πιθανής εγκυμοσύνης.

Με την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης μπορεί να νιώσετε χαρά και ενθουσιασμό αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να εκπλαγείτε από τα συναισθήματα σας, να μην νιώσετε όπως θα περιμένατε ή ακόμη και να νιώσετε άγχος παρόλο που ανυπομονούσατε για την εγκυμοσύνη. Εαν πρόκειται για απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, μπορεί να νιώσετε, μπερδεμένη, πιθανώς να χρειάζεστε λίγο χρόνο να προσαρμοστείτε στη νεα πραγματικότητα. Ακόμη κι αν νιώθετε αβέβαιη αρχικά, δε σημαίνει ότι δε θα ευχαριστηθείτε την εγκυμοσύνη αργότερα και δεν θα ενθουσιαστείτε με τον ερχομό του μωρού σας.

Ο γυναικολόγος σας είναι εδω για να συζητήσετε ότι σας προβληματίζει και να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στην ιδέα της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Μπορεί να θελήσετε να μοιραστείτε τα νεα με την οικογένεια και τους φίλους σας κατευθείαν ή να περιμένετε λίγο μέχρι να ξεκαθαρίσετε τα συναισθήματα σας και να μπει η κύηση σε πιο σταθερές ράγες. Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως όσο πιο σύντομα αρχίσετε να σκέφτεστε και να οργανώνετε την προγεννητική σας φροντίδα και τον τοκετό σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε να εξελιχθούν τα πράγματα όπως επιθυμείτε.