ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Με τον όρο αντισύλληψη περιγράφουμε τη μέθοδο με την οποία εμποδίζεται μια εγκυμοσύνη. Υπάρχουν ποικίλες μέθοδοι αντισύλληψης, οι οποίες διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

 • Φυσικές μέθοδοι
 • Μηχανικές μέθοδοι (ή μέθοδοι φραγμού)
 • Ορμονικές μέθοδοι

Φυσικές Μέθοδοι Αντισύλληψης

Οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν:

 • Διακοπτόμενη συνουσία
  Το πέος αποσύρεται από τον κόλπο εγκαίρως, πριν την εκσπερμάτιση. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί καλό έλεγχο από τον άνδρα, κάτι που δε μπορεί να διασφαλιστεί απόλυτα, και για το λόγο αυτό έχει αυξημένα ποσοστά αποτυχίας (Γενικά δεν συστήνεται).
 • Προσδιορισμός γόνιμων ημερών
  Σε αυτήν την περίπτωση, η σεξουαλική επαφή πραγματοποιείται τις ημέρες που δε συμβαίνει ωορρηξία. Αυτή η μέθοδος αντισύλληψης συστήνεται να αποφεύγεται καθώς δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να υπολογισθεί η ωορρηξία και ως εκ τούτου, παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεπιθύμητων κυήσεων. Αυτό συμβαίνει διότι, είτε η ωοθυλακιορρηξία μπορεί να προκύψει σε απρόβλεπτες ημέρες, είτε το ωάριο μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2 – 7 ημέρες).
 • Θηλασμός
  Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μετά τον τοκετό, η γυναίκα δεν έχει ωορρηξία. Όμως, όπως και στις παραπάνω, έτσι και σε αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης τα ποσοστά αποτυχίας είναι υψηλά. Ο λόγος είναι ότι η ωορρηξία προηγείται της πρώτης έμμηνου ρύσης μετά τον τοκετό, συνεπώς δε μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη με βάση τον εμμηνορυσιακό κύκλο.

Μηχανικές Μέθοδοι Αντισύλληψης

Οι κύριες μηχανικές μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν:

 • Χρήση προφυλακτικού
  Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης μιας χρήσης, της οποίας ο ρόλος είναι διττός, καθώς συντελεί στην αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, η χρήση του προφυλακτικού δεν εξασφαλίζει απόλυτη προστασία. Ενδεχόμενες περιπτώσεις αποτυχίας αφορούν στο κακής ποιότητας υλικό του ή στην πεπερασμένη ημερομηνία λήξης. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος το προφυλακτικό να σπάσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίς να γίνει έγκαιρα αντιληπτό από το ζευγάρι.
 • Σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα)
  Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα) συνιστά μια ιδιαίτερα ασφαλή μέθοδο αντισύλληψης. Αυτό εφαρμόζεται στην κοιλότητα της μήτρας και το υλικό κατασκευής του είναι μια σύνθεση ειδικού πλαστικού και χαλκού. Με τον χαλκό επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση διάφορων ενζύμων και ουσιών, οι οποίες παρεμποδίζουν τη γονιμοποίηση. Η αντικατάσταση του σπειράματος συνήθως γίνεται κάθε 3 με 5 έτη, εκτός και αν η αφαίρεσή του κριθεί νωρίτερα αναγκαία.

Ορμονικές Μέθοδοι Αντισύλληψης

Οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης περιλαμβάνουν τη λήψη χαπιών, την ενέσιμη αγωγή, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα, καθώς και τα εμφυτεύματα. Ωστόσο τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν την πιο δημοφιλή μέθοδο ορμονικής αντισύλληψης στην Ελλάδα. Αυτά περιέχουν:

 • Συνδυασμό γυναικείων ορμονών
 • Οιστρογόνα
 • Προγεστερόνη

Με τα αντισυλληπτικά χάπια αναστέλλεται η ωορρηξία και συνεπώς, η σύλληψη.

Η λήψη των χαπιών ξεκινάει από την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης και συνεχίζεται για 21 ημέρες (όσα είναι και τα χάπια σε κάθε συσκευασία). Στη συνέχεια, η γυναίκα διακόπτει τη λήψη για 7 ημέρες ενώ την 8η ημέρα ξεκινάει τον επόμενο κύκλο των 21 ημερών.

Η μέθοδος αυτή δεν προστατεύει από τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Έτσι, σε περίπτωση αλλαγής ερωτικών συντρόφων, τα χάπια θα πρέπει να συνδυάζονται με χρήση προφυλακτικού.

Εκτός από μέθοδο αντισύλληψης, τα αντισυλληπτικά χάπια προσφέρουν σειρά πλεονεκτημάτων, όπως:

 • Μείωση ανεπιθύμητης τριχοφυΐας
 • Βελτίωση του δέρματος που πάσχει από ακμή
 • Μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (πόνοι, κράμπες, κ.α.)
 • Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κύστεων στις ωοθήκες

Επίσης, θεωρείται ότι τα χάπια συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου, καθώς και των ωοθηκών.

 

Ενημερωθείτε κατάλληλα για τις μεθόδους αντισύλληψης από τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Δρ. Δευκαλίωνα Καρακαλπάκη. Κλείστε το ραντεβού σας, καλώντας στο 210 77 95 888 ή στο 6980601010

Επικοινωνία

Επικοινωνία