Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο


Ιατρείο Γυναικολόγου Καρακαλπάκη στην Αθήνα

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση των περισσότερων παθήσεων στην ιατρική. Πολλές καλοήθεις καταστάσεις όπως δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, κύστεις ωοθηκών, ενδομητρικοί πολύποδες και ινομυώματα αλλά και γυναικολογικοί καρκίνοι που εντοπίζονται σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και οι ασθενείς να θεραπευτούν. Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο τον τακτικό γυναικολογικό τους έλεγχο. Επιπλέον, με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει και άλλα μη γυναικολογικά προβλήματα και να καθοδηγήσει ανάλογα τη γυναίκα. Επομένως ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της γονιμότητας.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι περιλαμβάνει ένας ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά αυτή η σειρά εξετάσεων. Το τεστ Παπανικολάου για παράδειγμα ή ένας υπέρηχος είναι κάποιες πολύ σημαντικές εξετάσεις αλλά μεμονωμένα δεν αποτελούν ολοκληρωμένο γυναικολογικό έλεγχο.

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από έναν αριθμό εξετάσεων οι οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν τους πιθανούς κινδύνους (πχ δερματικές μολύνσεις, ανατομικές ανωμαλίες, οξυτενή κονδυλώματα, κολπικές εκκρίσεις) που ενδέχεται να διατρέξει η γυναίκα σε κάποια στιγμή της ζωής της. Συνήθως ο έλεγχος ξεκινάει με τη γυναικολογική εξέταση κατά την οποία γίνεται επισκόπηση γεννητικών οργάνων (αιδοίο, χείλη αιδοίου. είσοδος του κόλπου, περίνεο και περιπρωκτική περιοχή). Στη συνέχεια εξετάζεται ο κόλπος και ο τράχηλος για μακροσκοπικές αλλοιώσεις, ασυνήθεις εκκρίσεις, τυχόν βλάβες και ανατομικές ανωμαλίες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ασυνήθεις εκκρίσεις, ενδεικτικές μόλυνσης, τότε συστήνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανεύρεση και θεραπεία της μόλυνσης.

Κατόπιν γίνεται λήψη του τεστ Παπανικολάου. Πρόκειται για συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας, τα οποία στέλνονται για έλεγχο στον κυτταρολόγο, με σκοπό τον έλεγχο για για πιθανή προσβολή από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η λήψη του τεστ θα πρέπει να εκτελείται μια φορά ετησίως εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις για συχνότερη παρακολούθηση. Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν την εξέταση, η οποία είναι ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Στη συνέχεια ακολουθεί η κλασική γυναικολογική εξέταση. Κατά την εξέταση διενερείται ψηλάφηση της μήτρας και των ωοθηκών, για την ανάδειξη παθολογικών καταστάσεων, όπως ευαισθησία, πόνος, όγκοι όπως ινομυώματα και κύστεις ωοθηκών. Το διακολπικό υπερηχογράφημα (αρκετά πιο αξιόπιστο από το διακοιλιακό) συμπληρώνει την γυναικολογική εξέταση για τη διάγνωση των συνηθέστερων γυναικολογικών προβλημάτων. Μας βοηθά να λάβουμε με απεικονιστικό, μη-επεμβατικό τρόπο, πληροφορίες για τη σύσταση, το μέγεθος, τη θέση της μήτρας και ελέγχουμε το ενδομήτριο και τις ωοθήκες. Οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται, εκτός αν υπάρχει παθολογία (πχ υδροσάλπιγγα). Με αυτή την εξέταση μπορούν να αναδειχτούν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα όπως πχ ινομυώματα μήτρας, αδενομύωση, κύστεις ωοθηκών, υπερπλασία ενδομητρίου, ενδομητρικοί πολύποδες κλπ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των ωοθυλακίων σε γυναίκες με υπογονιμότητα ή που βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο γυναικολογικός έλεγχος ολοκληρώνεται με την ψηλάφηση των μαστών με σκοπό την ανακάλυψη ύποπτων μορφωμάτων. Ανάλογα με τα ευρήματα συστήνεται μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών. Σε γυναίκες κάτω των 40 ετών συστήνεται ψηλάφηση μαστών. Απο τα 35 έως 37 έτη συστήνεται να γίνει η πρώτη μαστογραφία αναφοράς και στη συνέχεια μετά τα 40 έτη ξεκινά ο ετήσιος έλεγχος. Ο έλεγχος των μαστών περιλαμβάνει και την εκπαίδευση της γυναίκας απο τον γυναικολόγο ώστε να μπορεί να αυτοεξετάζεται μια φορά κάθε μήνα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η συστηματική επίσκεψη στο γυναικολόγο και η προσεκτική εξέταση οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση καταστάσεων που ενδέχεται να προβληματίσουν τη σύγχρονη γυναίκα και να συμβάλλουν έτσι στη διατήρηση της καλής της υγείας. Την ημέρα της επίσκεψης δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ιδιαίτερη πρετοιμασία. Μπορείτε να κάνετε ντους με νερό και απαλό σαπούνι, αποφεύγοντας ειδικές κρέμες και πούδρες γιατί μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.