Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρακολούθηση της Εγκυμοσύνης από τον Γυναικολόγο σας

Η εγκυμοσύνη σας επιβεβαιώθηκε λοιπόν, συγχαρητήρια! Απο εδώ και πέρα με τον γυναικολόγο σας θα προγραμματίσετε την τακτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας. Ο ιατρός που επιλέξατε θα σας συμβουλέψει και θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με την καθημερινότητα σας, τη διατροφή, την εργασία σας, τη γυμναστική, τη διασκέδαση, τα ταξίδια και τις ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης είναι μια κατάλληλη στιγμή να κόψετε μερικές κακές συνήθειες, αν υπάρχουν, γιατί μπορούν να βλάψουν το έμβρυο σας. Σταματάμε το κάπνισμα και το αλκοόλ και περιορίζουμε τον καφέ σε δύο φλυτζάνια την ημέρα. Εάν περιμένετε το πρώτο σας παιδί ο τακτικός έλεγχος για την επίβλεψη της φυσιολογικής πορείας της εγκυμοσύνης θα γίνεται περίπου 1 φορά το μήνα και συχνότερα στον τελευταίο μήνα (εαν έχετε ξαναγεννήσει θα χρειαστούν πιθανώς λιγότερες επισκέψεις). Στις λίγες περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές κύησης, θα χρειαστούν περισσότερες επισκέψεις.

Η πρώτη λεπτομερής εξέταση συνήθως πραγματοποιείται κατά την 6η-9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνήθως αυτή η επίσκεψη διαρκεί αρκετά και γι’αυτό είναι καλό να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας. Θα ληφθεί με επιμέλεια ένα λεπτομερές ιστορικό. Θα ερωτηθείτε για την υγεία σας, χρόνιες ή παλαιότερες ασθένειες, εαν έχουν γίνει χειρουργικές επεμβάσεις στο παρελθόν, προηγούμενες κυήσεις ή αποβολές. Θα ληφθεί επίσης το οικογενειακό σας ιστορικό καθώς επίσης και του συντρόφου σας (πχ για πολύδυμες κυήσεις ή κληρονομικές ασθένειες). Θα ερωτηθείτε επίσης για το επάγγελμα σας, τον χώρο εργασίας σας και την κατοικία σας ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως πιθανοί κίδυνοι για την εγκυμοσύνη σας και να αντιμετωπιστούν εφόσον επιβεβαιωθούν. Απο την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου αλλά και απο το υπερηχογράφημα ο γυναικολόγος σας θα υπολογίσει την ηλικία κύησης που βρίσκεστε, πότε θα γεννηθεί το μωρό σας και θα σας δοθούν οδηγίες για τον προγραμματισμό του προγεννητικού ελέγχου (εξετάσεις αίματος, ούρων κλπ). Επιπλέον θα γίνει πλήρης γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου εφόσον δεν έχει γίνει για παραπάνω από 1 χρόνο.

Σε αυτή την επίσκεψη είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε και εσείς ερωτήσεις και να λύσετε τυχόν απορίες που μπορεί να σα έχουν δημιουργηθεί. Εαν θέλετε μπορείτε να τις έχετε σημειώσει σε κάποιο χαρτί απο πριν. Σε κάθε περίπτωση μη φοβηθείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε και εκφράστε τα συναισθήματά και τις προτιμήσεις σας.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Με τη σωστή και προσεκτική παρακολούθηση και συνεργασία, η γυναίκα μπορεί να νοιώσει ασφάλεια για την καλή κατάσταση του εμβρύου της και να απολαύσει την εγκυμοσύνη της χωρίς άγχος, και φόβο.